Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
, O

 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Εσωτερικών κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου κ. Σηφουνάκης, σχετικά με τις πιέσεις για έξωση της ΧOΡΩΔΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ύστερα από το εξώδικο που απέστειλαν στο διοικητικό της συμβούλιο οι εκτελεστές της διαθήκης του ευεργέτη και ευπατρίδη Γρηγορίου Ρουσέλλη. Στην Ερώτηση, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη βούληση του ευεργέτη, παρεχωρήθη όροφος ακινήτου κτηρίου στην προκυμαία της Μυτιλήνης για να στεγάζεται το πολιτιστικό σωματείο «ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ», που ιδρύθηκε το 1948 και από τότε έχει λαμπρή συνεισφορά στην προαγωγή της μουσικής και του θεάτρου στο νησί.  

Ο κ. Σηφουνάκης, ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς εάν το Ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να διασφαλίσει την πιστή και επακριβή εκτέλεση της βούλησης των διαθετών και δωρητών, ως προβλέπεται βάσει του Ν.4182/2013 στο περί «Αποδοχής περιουσιών υπέρ Δημοσίου» άρθρο, και να υποστηρίξει την ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ώστε να συνεχίζει να στεγάζεται στο κτίριο που όρισε ο διαθέτης-ευεργέτης Γρηγόριος Ρουσέλλης.
Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χαρδούβελη 
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλα
Προς Υπουργό Εσωτερικών κ. Α. Ντινόπουλο 
10/11/2014
Ο Λέσβιος ευπατρίδης και ευεργέτης Γρηγόριος Ρουσέλλης, με τη διαθήκη του, κατέλειπε την περιουσία του για στήριξη κοινωνικών και πολιτιστικών σκοπών στο νησί της Λέσβου. Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί το Κληροδότημα Γρηγορίου Ρουσέλλη, που διαχειρίζεται τις προσόδους απ την ακίνητη περιουσία του ευεργέτη, όπου  μεταξύ των άλλων προικοδοτεί κατ' έτος, από το 1953, άπορα κορίτσια, ενώ ενισχύει και τον Δήμο Μυτιλήνης για την προώθηση των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με τη βούλησης του ευεργέτη, παρεχωρήθη όροφος ακινήτου κτηρίου στη προκυμαία της Μυτιλήνης για να στεγάζεται το πολιτιστικό σωματείο «ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ», που ιδρύθηκε το 1948 και από τότε έχει λαμπρή συνεισφορά στην προαγωγή της μουσικής και του θεάτρου στο νησί.  
Με το πέρασμα χρόνου που μεσολάβησε από τότε ως σήμερα, η ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ υποχρεώθηκε απ τους διαχειριστές του Κληροδοτήματος αρχικά να καταβάλλει συμβολικό ενοίκιο 74 ευρώ κατά μήνα, πρόσφατα δε και ύστερα από πιέσεις που δέχτηκε προ διετίας να  συγκατανεύσει  στην απαίτησή  τους για να εγκαταλείψει  το κτίριο.  Ήδη απ τις αρχές του περασμένου μήνα (Οκτ. 2014) οι πιέσεις  για έξωση της ΧΟΡΩΔΙΑΣ απ τους διαχειριστές έγιναν εντονότερες, κοινοποιήθηκαν εξώδικα και γενικά έχει δημιουργηθεί μια αναταραχή, που νομίζω κάθε άλλο συνάδει με την βούληση του διαθέτη.  
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κκ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Προτίθεται το Ελληνικό Δημόσιο να διασφαλίσει την πιστή και επακριβή εκτέλεση της βούλησης των διαθετών και δωρητών, ως προβλέπεται βάσει του Ν.4182/2013 στο περί «Αποδοχής περιουσιών υπέρ Δημοσίου» άρθρο, και να υποστηρίξει την ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ώστε να συνεχίζει να στεγάζεται στο κτίριο που όρισε ο διαθέτης-ευεργέτης Γρηγόριος Ρουσέλλης.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Νίκος Σηφουνάκης